Burn-out
Wanneer we de lat steeds hoger leggen, steeds meer druk op onszelf zetten, zonder naar ons lichaam te luisteren, en zonder onszelf rust te gunnen, dan kan deze overbelasting op lange termijn leiden tot een burn-out. Je energie is opgebrand.
Bij een burn-out is de reden dat iemand opgebrand is werk-gerelateerd.
Een burn-out treft vaak mensen die perfectionistisch en ambitieus zijn.
Oorzaken kunnen zijn: hoge werkdruk, te weinig afwisseling op het werk, moeilijkheden met collega’s, emotionele belasting van het werk, lichamelijk belastende werkomstandigheden, frustraties.
Het verschil met een depressie is dat je een groot energie-tekort ervaart, maar je kan nog wel genieten van dingen, er zijn nog positieve dingen in het leven, en je hebt nog een positieve instelling. Bij depressie zit je meer vast in een vicieuze cirkel van negativiteit.
Depressie
Onder invloed van vermoeidheid en langdurige stress kan onze mentale energie uit balans geraken. Zo komen mensen vaak terecht in een vicieuze cirkel van negativiteit; negatief denken, piekeren, besluiteloos zijn, slecht slapen of nachtmerries, negatief zelfbeeld, verlies van structuur in het leven, problemen met geheugen en concentratie, sneller geïrriteerd zijn, aanvallen van angst, onzekerheid, sneller moe zijn, … De negativiteit kan zover gaan, dat er ook op lichamelijk vlak blokkades en klachten kunnen ontstaan; hoofdpijn, hartkloppingen, hyperventilatie, onverklaarbare lichaamspijnen, …
Wat gebeurt er in de hersenen?
Verschillende neurotransmitters zorgen er in de hersenen voor dat wij mentaal en fysisch goed in balans zijn:
Serotonine:
zorgt ervoor dat we ons goed voelen. Heeft invloed op onze stemming, geheugen, zelfvertrouwen, slaap, emoties en eetlust.
Endorfine
:
het zogenaamde gelukshormoon. Endorfine zorgt ervoor dat je minder gevoelig bent voor pijn. Naast pijnonderdrukker werkt het ook weerstandsverhogend, zorgt het voor een geluksgevoel en vermindert het angst.
Noradrenalin
: heeft een opwekkende functie, en maakt het ons mogelijk om dynamisch op evenementen te reageren
Dopamine
: deze ‘beloningsstof’ zorgt er onder andere voor dat wij tevreden zijn, dat wij vreugde ervaren en kunnen genieten. (Een laag dopamine level bemoeilijkt de aansturing van de spieren, wat kan leiden tot spierstijfheid, traag bewegen, sterk beven.)
Bij een depressie worden deze stoffen in mindere mate geproduceerd, of loopt er iets mis bij de overdracht van deze stoffen tussen de zenuwcellen in de hersenen. Het gevolg is dat je natuurlijke balans verstoord is.
De luistertrainingen stimuleren de productie van bovenstaande neurotransmitters, en zorgen zo mee voor een hernieuwde balans.
De vicieuze cirkel doorbreken
Luister & Leef!
Dankzij onze oren kunnen we horen en luisteren. Maar er is meer.
Het evenwichtsorgaan (vestibulair systeem) in onze oren zorgt ervoor dat we controle hebben over bewegingen, heeft invloed op de motoriek, het evenwicht en de lichaamshouding.
Het slakkenhuis (cochleair systeem) in onze oren heeft als functie om onze hersenen op te laden met energie. De hersenen hebben deze energie nodig om na te denken, om te concentreren, om te onthouden, om creatief te zijn…
Het opladen van de hersenen gebeurt vooral met hoge tonen, hoge frequenties. Deze hoge frequenties stimuleren de mentale energie. Bij mensen met een burn-out en/of depressie zien we in de luistercurve vaak een afval in de zones van de hogere tonen (Zone II, Zone III). Deze zones kunnen gestimuleerd worden door te luisteren naar muziek die door de Brain Activator gefilterd wordt op de hoge frequenties.
De mentale energie krijgt door deze stimulatie met hoge tonen een boost, met een positief effect op de levenslust, het concentratievermogen, het geheugen, het slaap-ritme en de creativiteit.
Zo brengen de luistertrainingen het neurologisch systeem weer in evenwicht, krijgen de hersenen weer de energie die ze nodig hebben om goed te functioneren en komen psyche en lichaam weer in balans.
De luistertrainingen lossen uiteraard niet alle dagelijkse problemen op, maar ze kunnen ondersteunen om er op een andere manier mee om te gaan, om beter overeind te blijven, grenzen te stellen, om weer ‘grip’ op je leven te krijgen.
Diep vanbinnen wakkert het luisteren de levens-vonk aan:
LUISTER & LEEF!
Bron: Vervoort Astrid, 2017-2020, SOS Astrid, Praktisches Handbuch der Audio-Psycho-Phonologie, Sint-Truiden