Auditory Brain Stimulation  

= Audio Psycho Fonologie = Luistertherapie

Luistertrainingen op maat

Bij LuisterHuis ORA kan je terecht voor luistertrainingen op maat volgens de methode van A. Tomatis. Aangezien onze oren verbonden zijn met onze hersenen via de gehoorzenuw kunnen door het luisteren naar muziek (=auditieve stimulatie) verschillende gebieden in de hersenen getraind worden.

Muziek stimuleert de plasticiteit van de hersenen en verbetert de coördinatie tussen de 2 hemisferen in de hersenen. Daarbij zijn de netwerken voor muziek in de hersenen verbonden met spraak- en taal-regionen, waardoor muziek ook deze regionen kan stimuleren.

                    Niets dringt zo diep in het binnenste van de ziel door als ritme en melodie ... 

Zowel kinderen als jongeren, volwassenen en senioren zijn welkom.


Luistertest

Alles start met een psychologische luistertest. In de psychologische luistertest meten we hoe iemand hoort via de luchtgeleiding en de beengeleiding, waar de persoon de klank waarneemt (lateraliteit), en hoe goed iemand toonhoogten kan onderscheiden (selectiviteit). Zo’n luistertest geeft informatie over de verwerking van auditieve prikkels, het evenwicht en de motoriek, verwerking van taal, concentratie, gedrag en mentale energie.

Op basis van de testresultaten en de problematieken die zichtbaar zijn in de curves wordt een voorstel gedaan voor een individueel luister-programma.


De Brain Activator filtert de muziek


Via een Brain Activator wordt muziek (van Mozart of Gregoriaanse gezangen) of de moederstem gefilterd volgens bepaalde frequenties. Deze frequentie-gebieden komen overeen met de gebieden in de hersenen die stimulatie nodig hebben. Zo worden er door het luisteren nieuwe (psycho)neurologische verbindingen gebouwd en versterkt.

Tomatis-Effect
Het waarnemen van de hoge en de lage frequenties wordt uitgebalanceerd tijdens het luisteren. De Brain Activator stuurt de muziek (of de stem) afwisselend door twee verschillende kanalen; één kanaal waarbij de lage frequenties (< 1000 Hz) versterkt worden, en één kanaal waarbij de hoge frequenties (> 1000Hz) versterkt worden. Het wisselen tussen deze kanalen is onregelmatig en noemen we het 'Tomatis-Effect’. Het onregelmatig wisselen tussen deze kanalen is als micro-gymnastiek-oefeningen voor de fijne gehoorspieren. Deze spieren moeten zich tijdens de luistertrainingen snel aanpassen omdat ze zich constant moeten aanpassen aan de veranderende akoestische condities. Op termijn zorgt dit voor een verbeterde regulatie van de spanning in deze gehoorspieren, maar ook het zenuwstelsel wordt gestimuleerd en uitgebalanceerd door de constante verandering tussen versterken en dempen van lage en hoge frequenties.

Waarom Mozart?

Tomatis noemde de muziek van Mozart "een batterij voor de hersenen en een goede moeder". Door het gebruik van bekende aangename harmonieën wordt de muziek van Mozart als universeel ervaren en is het ontspannend en rustgevend om naar te luisteren. De muziek is rijk aan hoge frequenties, geeft een goede energie en stimuleert door de ritmische patronen die hij gebruikt.

Norman Doidge noemt gefilterde Mozart-muziek een muzikaal medicijn, dat de bijzondere energie van klank benut om een brug in de hersenen te bouwen.

Moederstem

Naast het gebruik van muziek van Mozart en het Gregoriaans, is ook de moederstem erg belangrijk. Dankzij het luisteren naar de moederstem kunnen de vroege stadia van de ontwikkeling van het gehoor herhaald worden. De moederstem wordt via de Brain Activator zodanig gefilterd, dat je ze hoort zoals je ze hoorde als foetus in de buik. Dit is een krachtige stimulans voor de hersenen en heeft een positieve invloed op het netwerk van neuronen.

Onderstaande wetenschappelijke studie van de universiteit van Stanford toont het belang van de moederstem aan, en bevestigt de theorie van A. Tomatis over de moederstem:

“Neural circuits underlying mother’s voice perception predict social communication abilities in children”.

Opmerking: bij volwassenen is de moederstem soms niet beschikbaar, of verkiezen mensen ervoor om liever niet naar de moederstem te luisteren. Dit is zeker geen probleem. Dan gebruiken we muziek van Mozart ipv de moederstem.


Doelen van de luistertrainingen

    -traint de verwerking van wat we horen
    -verbetert het waarnemingsvermogen
    -stimuleert de motoriek
    -verhoogt de concentratie
    -verbetert de spraak
    -versterkt het zelfbewustzijn
    -verandert het gedrag
    -geeft energie
    -reguleert het vegetatieve evenwicht
    -ondersteunt het herstel
    -optimaliseert het restgehoor
    -vereenvoudigt het leren van een vreemde taal


Luistertrainingen praktisch

Voor de luistertrainingen zet je gedurende 1,5 uur een bijzondere koptelefoon op, waarmee je de muziek hoort via de oren, maar ook via een speciale botvibrator. Die botvibrator bevindt zich bovenaan in de koptelefoon en geeft de muziek door aan de schedel.

Wat kan je doen tijdens het luisteren?

Tijdens het luisteren mogen de kinderen spelen, creatief bezig zijn, of rustig bewegen voor zover de draad van de koptelefoon reikt. Slapen of gewoon rusten op een bed kan zeker ook.
Hetzelfde geldt voor volwassenen.

Voorbeelden:    Gezelschapsspelletjes, puzzels,
                        Knutselen, tekenen, kleuren,
                        Bouwen met duplo of lego, kapla-blokken, clicks, …
                        Spelen met poppen, playmobil, …
                        Breien, haken, …

Wat kan niet tijdens het luisteren?
De hersenen krijgen tijdens het luisteren enorm veel auditieve prikkels te verwerken. Het is belangrijk dat die stimulatie niet onderbroken of ‘gestoord’ wordt door andere prikkels.
Daarom worden onderstaande dingen NIET toegelaten tijdens het luisteren:
                    Filmpjes of spelletjes op een tablet, GSM of Computer
                    Werken op de PC
                    Lezen, schrijven, rekenen        

Wereldwijde Netwerk

Als gediplomeerde in Auditory Brain Stimulation maak ik deel uit van het wereldwijde netwerk van APF-therapeuten, het Mozart-Brain-Lab Netwerk. Onderstaand logo is een kwaliteitslabel, en betekent een correcte toepassing van de Audio-Psycho-Fonologie: