Luisteren tijdens de zwangerschap
Luisteren stimuleert de ontwikkeling van de baby
Tomatis was een pionier op vlak van prenataal gehoor-onderzoek. Het oor is namelijk het eerste zintuig dat halverwege de zwangerschap volledig is ontwikkeld. Zowel het slakkenhuis als het evenwichtsorgaan hebben op dat moment hun levenslange -maximale- grootte bereikt, en zijn via de gehoorzenuw met de hersenen verbonden. Het oor is dus het eerste zintuig dat informatie naar de hersenen stuurt; deze signalen zijn essentieel voor de groei en de ontwikkeling van de hersenen.
Wat hoort de foetus dan?
Naast het waarnemen van lichaamsgeluiden, speelt de stem van de moeder een grote rol. De foetus hoort vooral via beengeleiding. Het skelet geleidt de lage frequenties amper, en versterkt de hoge frequenties enorm. Door deze filterwerking hoort de foetus de moederstem overwegend in hoge frequenties. De stem van de moeder wordt via de wervelkolom overgedragen naar het bekken. Tijdens de laatste weken van de zwangerschap daalt het kind af in het bekken, en krijgt het kind een bijzonder klankbad door de overdracht van de moederstem. Alle andere externe geluiden komen op de tweede plaats, want zij kennen niet deze geleiding via de botten.
De foetus gebruikt de energie die hij ontvangt van klankgolven om de hersenen en het zenuwstelsel te ontwikkelen.
Gelukkige Mama= Gelukkige Baby
De foetus ervaart niet alleen de klank, ritme en melodie van de moederstem, maar beleeft via de stem ook het volledige gevoelsspectrum van de moeder. Tomatis verklaarde ‘Moeder is kind, kind is moeder’. De toestand van de moeder tijdens de zwangerschap heeft dus een grote invloed op de ontwikkeling van de foetus. Is de moeder evenwichtig, vrolijk en gelukkig, of is zij neerslachtig angstig of depressief? Het kind ervaart dit gevoelsspectrum als eigen emoties. Het kan nog geen onderscheid maken tussen de moeder en zichzelf. Bij overwegend positieve en aangename signalen, ontstaat een geslaagde dialoog in de baarmoeder, en ontwikkelt de foetus een gevoel van geborgenheid en oervertrouwen. Deze basale waarnemingsbelevenissen wekken in het kind een luistergedrag, de wens om te communiceren op.
Invloed van luistertrainingen tijdens de zwangerschap
1) stimuleren de ontwikkeling van het kind; de auditieve stimulatie zorgt voor een optimale neurologische ontwikkeling
2) hebben een positieve invloed op de geboorte; vaak verloopt de geboorte “vlotter” aangezien het lichaam van de moeder zich meer kan ontspannen
3) brengen angsten en gepieker tot rust, en bevorderen hierdoor een zorgeloze en ontspannen zwangerschap
4) resulteren vaak achteraf in heel vrolijke kinderen, met een positieve ingesteldheid
Aanvullende klankoefeningen
Aangezien de stem van de moeder een grote rol speelt in het stimuleren van de ontwikkeling van de foetus, is het ideaal om de luistersessies aan te vullen met spreek- en/of zang-oefeningen. Hiervoor zijn er binnen de luistertherapie nazing/nazeg bestanden ter beschikking.
Maar het programma kan zeker ook uitgebreid worden met gewoon even samen zingen of stimulerende klank-oefeningen.
Interesse in het zwangerschaps-programma?
Heb je interesse om een individueel zwangerschapsprogramma te volgen, neem gerust contact op via info@luisterhuisora.be of 0477/372908