Stemproblemen
Tomatis-Effect
De vader van Tomatis was een bekende operazanger, en hij stuurde veel van zijn collega-zangers met stemproblemen of gehoor-problemen naar zijn zoon om te behandelen. Door frequentieanalyses van de stem en van het gehoor te maken ontdekte Tomatis dat de frequenties die het gehoor slecht waarnam, ook minder in de stem voorkwamen.
Dit inzicht leidde tot de
Eerste Wet van Tomatis:
De stem bevat alleen de frequenties van de boventonen die het oor kan waarnemen.
Tomatis ontwikkelde een hoorsimulator waarmee hij de frequenties die slecht waargenomen werden versterkte. Wanneer hij de zangers door een microfoon liet zingen en een hoofdtelefoon opzette waardoor de eigen gecorrigeerde stem klonk, bleek het frequentieverlies van de stem opgelost te zijn.
Het resultaat van de dit experiment formuleerde hij in de
Tweede Wet van Tomatis:
Krijgt het oor de kans om frequenties die het niet meer of niet goed meer hoort, opnieuw correct waar te nemen, dan vloeien deze frequenties onmiddellijk en onbewust weer over in de stem.
Het vervelende was dat wanneer de zanger weer zonder hoofdtelefoon en frequentie-correctie begon te zingen, de stemproblemen weer daar waren, en dus niet opgelost. Tomatis ging onderzoeken wat dan juist het ‘ideale gehoor’ was, en hoe je dit kon bereiken.
Hij ontwikkelde het ‘elektronische oor’, een toestel om het oor te conditioneren.
Zo kwam hij tot de
Derde Wet van Tomatis
:
Akoestische stimulering die gedurende bepaalde tijd wordt herhaald, leidt tot een definitieve verandering van het gehoor en dus van de stemvorming.
In 1957 erkende de Parijse Académie des Sciences et de la Médicine de drie Wetten van Tomatis onder de naam “Tomatis-effect.”
Klank-oefeningen
Open oren zijn de sleutel tot een open stem en vrij zingen.
In de actieve fase vullen we de luistersessies aan met spreek- en/of zang-oefeningen. Hiervoor zijn er binnen de luistertherapie nazing/nazeg bestanden ter beschikking, waarbij je luistert via een koptelefoon, en naspreekt of nazingt in een microfoon.
Ook andere klankoefeningen komen aan bod, waarbij steeds de nadruk ligt op het openen van de oren, met een groot gevolg op de stemkwaliteit.