Stress
Ieder heeft zijn eigen manier om met stress om te gaan; de ene persoon kan makkelijk dingen loslaten, de andere trekt zich alles veel harder aan en ervaart meer stress.
Stress is op zich een natuurlijke reactie in ons lichaam die ervoor zorgt dat wij snel op ‘gevaar’ kunnen reageren. Ons lichaam wordt extra alert, en staat paraat om te vechten of te vluchten. Als overlevingsmechanisme is hier niets mis mee. Stress geeft de nodige kracht en energie om obstakels te overwinnen en ervoor te zorgen dat je doet wat je moet om verder te kunnen.
Stress verhoogt de adrenaline in het lichaam en laat je sneller ademen om meer zuurstof naar de spieren te kunnen pompen. Hierdoor kan je de juiste acties ondernemen.
Stress is vooral negatief wanneer we het constant voelen en ons lichaam niet meer de nodige rust krijgt om op adem te komen. Onder invloed van langdurige stress wordt er meer en meer cortisol geproduceerd, wat een negatieve invloed heeft op de werking van de hersenen. Het zenuwstelsel komt steeds meer onder druk te staan en het wordt moeilijk om nog tot rust te komen.
Hierdoor kunnen bepaalde gezondheidsproblemen ontstaan, zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes, verstoring van het immuunsysteem of van het verteringsstelsel. Ook gehoorverlies kan een gevolg van stress zijn.
Invloed van stress op het gehoor
In het binnenoor zitten haarcellen die de opgevangen geluiden omzetten in elektrische impulsen die naar de hersenen gestuurd worden. Om goed te kunnen werken hebben deze cellen voldoende zuurstof en voedingsstoffen nodig; die halen ze uit een vlotte bloedtoevoer. Als er geen constante bloedtoevoer is naar deze cellen, geraken ze beschadigd en werken ze niet meer optimaal, waardoor gehoorverlies ontstaat.
Stress verhoogt de adrenaline in het lichaam. Bij langdurige of chronische stress wordt er teveel adrenaline geproduceerd, wat een hoge bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren, en raken de haarcellen beschadigd.
Chronische stress kan dus gehoorverlies als gevolg hebben.
Invloed van de luistertrainingen op stress
Het waarnemen van de hoge en de lage frequenties wordt uitgebalanceerd tijdens het luisteren. De Brain Activator stuurt de muziek (of de stem) afwisselend door twee verschillende kanalen; één kanaal waarbij de lage frequenties (< 1000 Hz) versterkt worden, en één kanaal waarbij de hoge frequenties (> 1000Hz) versterkt worden. Het wisselen tussen deze kanalen is onregelmatig en noemen we het 'Tomatis-Effect’. Door de constante verandering tussen versterken en dempen van lage en hoge frequenties wordt het neurologische systeem in evenwicht en tot rust gebracht. Zo komen lichaam en psyche weer meer in balans, en kunnen de luistertrainingen helpen om anders om te gaan met stress.
Bron: Vervoort A., SOS Astrid, 2017-2020, Sint-Truiden &
https://www.amplifon.com/nl-be/nieuws-en-blog/de-invloed-van-stress-op-uw-gehoor