Wiskunde & Logisch denken
Structuren leren via beweging
Voor een goed begrip van wiskunde hebben we een goed begrip van structuren als tijd, ruimte en ordening nodig. Deze structuren worden reeds vanaf de geboorte opgebouwd uit bewegingen. Via bewegen leren we structuren en ontwikkelen we en ruimte- en tijdgevoel.
Bewegen is verbonden met ons oor, namelijk door het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan verzamelt informatie over beweging en balans.
De frequenties die verwerkt worden door het evenwichtsorgaan zijn de lagere frequenties van 0-1000 Hz.
Als we deze frequenties tijdens de luistertrainingen meer gaan stimuleren, worden ook de gebieden die verantwoordelijk zijn voor structuren en logisch denken in de hersenen gestimuleerd.
Automatiseren
Veel dingen in het brein moeten automatisch gebeuren, zodat het brein niet teveel energie en tijd moet spenderen om een probleem op te lossen. Als automatiseren goed werkt, heeft het brein meer energie om te besteden aan een nieuwe en moeilijkere taak. Als automatiseren niet goed functioneert, blijft het brein vastzitten op dezelfde taken en dezelfde weg om ze op te lossen.
Om te kunnen automatiseren en goed te kunnen onthouden moeten de hersenen voldoende energie krijgen om te werken! Een belangrijke functie van het oor is om de hersenen op te laden en om als dynamo te fungeren voor het brein. Het oor doet dit vooral met hoge frequenties. Hoge frequenties geven het brein de mentale energie die nodig is om goed te onthouden.
Het automatiseren en het geheugen bevindt zich voornamelijk rond de frequentie van 4000 Hz in de luistercurves, en kunnen we extra stimuleren door de luistertrainingen aan te passen in dit frequentiegebied.
Bron: Vervoort J. en A., A Guide to Prof. Alfred Tomatis’ Method by Jozef Vervoort, 2017, Polen